esports

Una nova teràpia pot accelerar la recuperació de les lesions musculars

El factor clau de l'estudi de la UB és l'estimulació de les cèl·lules a partir de la falta d'oxigen, un mecanisme ja utilitzat en la millora del rendiment

Redacció Esport3Actualitzat

Els problemes musculars han minvat el potencial del Barça 23-24. Des de principi de temporada, el primer equip masculí ha viscut 13 lesions musculars, que han fet la guitza a un total de 7 jugadors. Alguns dels quals, com Pedri, Raphinha o Iñigo Martínez, han recaigut fins a dues vegades acumulant setmanes de baixa fora de les convocatòries de Xavi Hernández.

Cadascun d'aquests casos ha anat acompanyat de delicades recuperacions, sobretot per la precaució imposada pels serveis mèdics. Ara, un estudi de la Universitat de Barcelona ha descrit una nova teràpia que podria accelerar i millorar la recuperació de lesions musculars en esportistes de l'elit competitiva, com els jugadors blaugranes, i en la població general.

Cercar la falta d'oxigen, factor clau

L'experta Garoa Santocildes, un dels quatre metges que signen el treball, va explicar al "Tot costa" de Catalunya Ràdio que, malgrat que el remei miraculós no existeix, hi ha factors que ajuden a curar-se més ràpid. Segons l'estudi, fet amb animals a l'espera de poder aplicar-lo a humans, un d'ells és l'altitud, que comporta la falta d'oxigen.

L'alçada, en especial a partir dels 3.000 metres, fa que arribi menys oxigen als teixits i això activa la resposta del nostre cos. S'activen diferents funcions perquè arribi l'oxigen que falta a les cèl·lules. Els beneficis generats durant la hipòxia o disminució del subministrament d'oxigen, relaten els autors del treball, són aprofitats quan el cos torna a estar en repòs i en l'ambient habitual.    

Les evidències no són del tot inesperades. Els entrenaments en alçada són habituals en esports com el ciclisme, a Sierra Nevada o al Teide, o l'ús de cambres hiperbàriques per part de futbolistes com Cristiano Ronaldo per potenciar el rendiment muscular. La novetat és que l'estudi determina que la falta d'oxigen també es pot utilitzar per recuperar les lesions dels músculs. Segur que clubs com el Barça celebren la descoberta científica.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut