S'estén la protesta propalestina a les universitats dels EUA i ja hi ha centenars de detinguts

El desallotjament de la Universitat de Wisconsin se salda amb 34 detinguts que se sumen als més de 300 de la Universitat Colúmbia, a Nova York

RedaccióActualitzat

Balanç de centenars de detinguts als Estats Units per les protestes propalestines, que s'estenen a les universitats d'arreu del país. L'últim desallotjament ha estat a la Universitat de Wisconsin, on la policia ha desmantellat el campament que havien muntat els manifestants i ha detingut 34 persones. 

El desallotjament de la Universitat Colúmbia dels Estats Units, a Nova York, es va saldar amb aproximadament 300 detinguts. Després d'unes protestes que s'han allargat unes setmanes, la policia ha acabat irrompent a l'emblemàtic edifici Hamilton Hall per posar punt final a la tancada impulsada per estudiants propalestins. També s'ha desmantellat el campament.

L'actuació policial ha sigut dimarts a la nit, després d'unes jornades en què havia crescut la tensió en campus universitaris d'arreu del país amb les protestes d'estudiants que denuncien el suport del govern de Biden a Israel i la complicitat dels centres educatius. Les protestes ja sumen més de 1.000 detinguts al conjunt dels Estats Units. 

Els estudiants de Colúmbia --epicentre de les manifestacions-- havien ocupat tan sols unes hores abans l'edifici Hamilton Hall, i l'operació policial per desallotjar-los, que ha tingut desenes de detinguts en primera instància, ha acabat amb la detenció aproximada de 300 persones. La universitat ha informat en un comunicat que després de conèixer l'ocupació van informar-ne la policia en considerar que el tema s'havia tornat de la seva competència.

A més, reclamen a la policia que es mantingui al campus fins al 17 de maig, dos dies després de la graduació, "per mantenir l'ordre i assegurar que els campaments no es restableixen".

Poques hores després del desallotjament, s'han produït xocs violents entre els universitaris propalestins i manifestants a favor d'Israel a la Universitat de Califòrnia (UCLA), a Los Angeles. Durant la nit, s'hi ha produït un ampli desplegament policial amb la intenció de desallotjar el camp i hi ha hagut enfrontaments amb els manifestants.

Hi ha hagut desenes de detencions
Hi ha hagut centenars de detencions per acabar amb el campament instal·lat a la universitat des de feia dues setmanes (Reuters/David Dee Delgado)

Una ocupació breu, finalitzada per una gran operació policial

L'ocupació ha durat unes 20 hores en un edifici que és símbol de les protestes contra la guerra del Vietnam l'any 1968. Els estudiants havien dit que ho feien per protestar per la "complicitat de Colúmbia amb el genocidi".

En l'operació policial hi han participat desenes d'efectius i s'ha allargat tres hores, fins a mitjanit. Els agents han accedit a l'edifici a través del segon pis, amb una grua, perquè els accessos principals havien estat bloquejats amb barricades. Després, la policia ha col·locat els detinguts en un bus per endur-se'ls a comissaria.

L'accés s'ha fet amb una grua perquè els manifestants havien bloquejat les portes amb barricades (Reuters/David Dee Delgado)

Unes hores abans, la Universitat Colúmbia havia començat a suspendre estudiants per negar-se a desmantellar el campament que mantenien al campus de Nova York des de fa dues setmanes.

La mesura arriba poc després que els estudiants votessin a favor de mantenir les protestes, malgrat l'ultimàtum del centre educatiu. Dilluns, la universitat va donar un termini màxim als estudiants per desmantellar el campament, sota l'amenaça de perdre el semestre d'estudis.

La Universitat Colúmbia s'havia erigit com l'epicentre de les protestes propalestines, que ja fa més d'una setmana que duren. Al campus de Nova York ja hi havia hagut més d'un centenar de detencions i la direcció de la universitat havia ofert als estudiants la possibilitat d'acabar el semestre a distància. A més, la universitat va cancel·lar el discurs de graduació d'una estudiant musulmana, al·legant motius de seguretat.


Detencions a Texas

Unes hores abans, dilluns, una cinquantena de joves van ser detinguts al campus d'Austin de la Universitat de Texas, on desenes d'antiavalots van dissoldre per la força campaments de protesta propalestina. Segons mitjans locals, els agents van fer servir gas pebre i van arrossegar per la gespa manifestants que es negaven a acatar les ordres de desallotjament de la direcció de la universitat:

Era la segona vegada en menys d'una setmana que les forces de l'ordre s'enfrontaven a estudiants d'aquest campus de la capital texana, on dimecres ja hi va haver més de 50 detencions.

Agents de policia s'enduen un manifestant que porta un mocador palestí
La policia desmantella els campaments de manifestants propalestins de la Universitat de Texas (Reuters/USA Today Netw/Aaron E. Martinez)

Les protestes s'estenen i arriben també a Europa

Les manifestacions als Estats Units no es limiten a Nova York i Austin, sinó que s'han anat replicant en una vintena de campus universitaris arreu del país. Les mobilitzacions tenen en comú el rebuig a la política dels Estats Units de suport militar a Israel i la petició que els centres educatius trenquin relacions amb el govern i el sector privat israelià.

Divendres passat, París va ser l'escenari de concentracions estudiantils, malgrat que les manifestacions pro-Palestina estan prohibides a França. A banda de sumar-se a les reivindicacions dels estudiants nord-americans --demanar un alto el foc a Gaza i revisar els vincles amb Israel-- les mobilitzacions a París afegien un nou ingredient a la protesta: la indignació per les intervencions policials.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut