El maldecap de conviure amb pisos turístics: "No estem segurs, tenim por"

L'Alba Sala, veïna de la Dreta de l'Eixample, a Barcelona, denuncia problemes de convivència i soroll a la finca on viu per dos apartaments que es lloguen a turistes

Marc Garcia BeumalaActualitzat

Conviure amb dos pisos turístics en un bloc d'habitatges s'ha convertit en un malson per a l'Alba Sala, veïna de la Dreta de l'Eixample a Barcelona. Denuncia problemes de convivència, soroll i destrosses a la finca per part d'alguns inquilins.

L'activitat turística en aquest edifici és legal. Tot i això, l'Alba denuncia que hi ha visitants amb "una alegria desfermada" que l'han deixada algunes nits sense poder dormir.

L'any passat, uns clients van malmetre plantes del vestíbul, van buidar l'extintor a l'escala, van espatllar el videoporter i van provocar destrosses en motos aparcades al carrer.

"No estem segurs vivint aquí. Ara veiem vidres trencats, ara veiem pixats, ara motos trencades al carrer. No vivim amb seguretat, tenim por. I aquesta és la frase que, quan hi ha reunió de propietaris, t'expressen tots: tenim por."

Les trucades a la Guàrdia Urbana i als Mossos d'Esquadra són habituals. L'Alba també s'ha adreçat al síndic de greuges de Barcelona i ha posat el cas en mans d'advocats per poder tancar els pisos turístics.

En l'últim any, segons l'Ajuntament de Barcelona, una patrulla s'hi va desplaçar tres vegades i es van posar tres sancions de 460 euros.

"Els veïns estem desesperats", relata l'Esther Roset, veïna de la mateixa finca, que recomana a les comunitats de propietaris incloure als estatuts que no volen pisos turístics.

L'agència que lloga els pisos turístics al bloc reconeix alguns dels incidents a la finca que s'han denunciat i assegura que van afrontar les despeses dels danys. Tot i això, minimitza altres queixes de l'Alba.

Segons expliquen, els dos apartaments que lloguen a turistes en aquest bloc tenen un dispositiu instal·lat per mesurar el soroll. Si se supera el límit, es desplaça un equip per resoldre la incidència i evitar molèsties del veïnat.


"No esteu sols"

La butlleta amb el lema "No esteu sols" que l'Alba ha repartit per la Dreta de l'Eixample

Per compartir experiències amb veïns en situacions similars, l'Alba ha repartit pel barri butlletes amb el lema "No esteu sols". I la crida ha fet aflorar més casos que centralitza l'Associació de Veïns de la Dreta de l'Eixample. L'entitat denuncia també que hi ha activitat il·legal.

El president de l'AV, Jaume Artigues, demana al consistori obrir expedients, acumular conflictes i resoldre si les llicències es poden revisar en cas que els problemes continuïn aprofitant la nova regulació de la Generalitat.

La Dreta de l'Eixample és el barri que té més pisos turístics legals a Barcelona, més de 1.700 segons el cens de l'Ajuntament de Barcelona a l'abril. El segueixen la Sagrada Família i la Vila de Gràcia. 

Encapçalen la llista amb més pisos turístics la resta de barris de l'Eixample, així com el Poble-sec i el Poblenou.

En canvi, hi ha vuit barris que no tenen cap llicència d'apartament turístic i n'hi ha quatre que només en tenen un de registrat.

 

Segons dades del Banc d'Espanya, el 3,6% de l'habitatge de lloguer als districtes més cèntrics de Barcelona és turístic. Al conjunt de la ciutat representa el 2,5%. 

L'Ajuntament vol reduir els pisos turístics

El govern municipal de Barcelona vol revisar aquest any el Pla d'Allotjaments Turístics per poder fer "una reducció substancial" dels apartaments que es lloguen a turistes.

El tinent d'alcaldia d'Economia i Turisme, Jordi Valls, ho vol fer a partir del decret de la Generalitat amb què aspiren a controlar en quins casos es poden renovar les llicències.

"La posició de l'equip de govern és una reducció substancial dels apartaments turístics. On? Principalment on hi ha més densitat: Ciutat Vella i l'Eixample. Fins a on? Ho hem d'estudiar amb claredat, però sobretot prioritzant aquells que tenen una afectació en una comunitat de propietaris."

Valls s'ha reunit amb l'Alba i li ha transmès la dificultat d'actuar en casos com el seu, perquè els pisos turístics tenen permís i compleixen les condicions: tenen cèdula d'habitabilitat i telèfon d'atenció les 24 hores.

Tot i això, el tinent d'alcaldia ha traslladat a la plataforma Booking poder treballar un protocol per a casos d'apartaments legals que acumulen conflictes amb els veïns.


Quina regulació hi ha ara a Barcelona?

La normativa vigent a Barcelona veta l'obertura de nous apartaments turístics a tota la ciutat. Ara bé, si se'n tanca un a les àrees més saturades (zona centre i la corona que l'envolta), es permet obrir-ne un altre a la perifèria, però amb condicions.

En aquests casos, el pis turístic s'ha d'ubicar en un edifici exclusiu per a aquesta activitat i, a més, en l'immoble no hi ha d'haver cap entitat destinada a habitatge prèviament.

Tot i aquesta limitació, en l'últim any el nombre de pisos turístics legals a Barcelona ha crescut i ja supera els 10.000. L'Ajuntament s'ha vist obligat a autoritzar-ne de nous per sentències judicials, com els del bloc del carrer de Tarragona.

Per detectar si en una finca hi ha habitatges turístics, l'Ajuntament de Barcelona disposa d'un cercador que permet comprovar si l'activitat té llicència o no. En cas que sigui il·legal, es pot omplir un formulari per alertar els serveis d'inspecció.

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut