Diversos diputats al vídeo que ha compartit Sébastien Peytavie, membre del partit ecologista Génération.s
Diversos diputats al vídeo que ha compartit Sébastien Peytavie, membre del partit ecologista Génération.s (Sébastien Peytavie)

Diputats francesos contraris a la baixa menstrual viuen el dolor de regla: "És insuportable"

França intenta, de moment sense èxit, impulsar un model de permisos per regles incapacitants semblant al que ja hi ha a Espanya

Actualitzat

Un simulador de regles doloroses ha fet canviar d'opinió diversos diputats francesos que s'oposaven a les baixes menstruals. França intenta, de moment sense èxit, impulsar un model de permisos per a regles incapacitants similar al vigent a l'Estat des de l'any passat.

És una proposta del partit ecologista, que també ha impulsat aquest experiment insòlit entre els diputats que hi han accedit de tot l'arc parlamentari. En un vídeo compartit a X --abans Twitter-- es veu com els polítics reaccionen amb sorpresa i crits

"Una dona de cada dues té regles doloroses i incapacitants. Aquests dolors poden ser semblants als d'una crisi cardíaca", informa el clip.

Els diputats criden quan el simulador comença a funcionar i un explica que és com "tenir la impressió que t'estan clavant petites ganivetades".

"Això fa molt mal, de fet!"

"Ah, ah, para, ja! És insuportable!", es queixa un diputat del partit d'esquerres La França Insubmisa."Molt desagradable", s'hi afegeix un altre, aquest del partit del president francès, Emmanuel Macron, abans de respondre que "de cap manera" podria fer una declaració al faristol en aquestes condicions. 


"És extremadament difícil concentrar-se"

Seguidament, els diversos diputats llegeixen un text que parla sobre la regla, els productes que utilitzen les persones que la tenen --amb un cost d'entre 8.000 i 23.000 euros al llarg de la vida-- i les diverses patologies que la poden fer especialment dolorosa, com l'endometriosi o la síndrome de l'ovari poliquístic.

"És extremadament difícil de concentrar-se en alguns moments."

Amb l'experiment no n'hi ha hagut prou, però, perquè l'Assemblea del país veí hagi donat llum verda a aquesta proposta, que no ha tirat endavant per tan sols un vot a la comissió d'afers socials.

De moment, França seguirà sense unes baixes que des de l'1 de juny de l'any passat sí que es poden sol·licitar a l'Estat per dolor menstrual incapacitant. Hi tenen dret les dones amb regles doloroses a qui els és difícil poder fer vida normal.

A Catalunya, a més, la Generalitat va aprovar una sèrie de mesures de flexibilitat horària per a les seves treballadores per menstruació o climateri amb afectació a la salut. Diversos ajuntaments també tenen vigents permisos específics, com el de Girona, pioner en aquest àmbit.

 

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènere
Anar al contingut