12 llibres de literatura juvenil que et recomanem per a aquest Sant Jordi

Novel·les de gènere fantàstic, realistes, de crítica social i també algun còmic són algunes de les temàtiques que conformen aquesta selecció

Actualitzat

No és fàcil fer una selecció de llibres de literatura juvenil. D'una banda, l'oferta d'obres que es publiquen és gairebé inabastable (i la majoria de molt bona qualitat) i, de l'altra, els joves tendeixen a rebutjar qualsevol proposta o recomanació que no surti del seu cercle d'amics.

Malgrat això, ens atrevim a donar 12 títols que creiem que poden fer que els més joves quedin atrapats i s'emocionin de la mateixa manera que ho fan davant de qualsevol sèrie o pel·lícula. És una selecció de llibres per edats compreses entre els 12 i els 16 anys, sabent que als més petits de la franja potser encara els falta una mica per arribar a aquest tipus de llibre i els que tenen més bagatge lector voldrien començar a entrar en una literatura més adulta. 


De 12 a 14 anys


"Tres cops de sort", de Sheila Turnace

El jardí secret de Viena 

La protagonista d'aquesta història és la Mo, té 11 anys i viu amb la seva família adoptiva a Carolina del Sud, en un lloc bastant tranquil. La Mo té previst treballar al cafè dels seus pares adoptius tot l'estiu, però un dia apareix un detectiu per investigar un atracament a un banc i tot canvia. Novel·la del gènere d'aventures amb molt d'empoderament femení.

 

"La lloba grisa. La història de la Demèter", de Maite Carranza

Edebé

Maite Carranza escriu la preqüela d'una trilogia que va publicar ara ja fa 20 anys sota el nom "La guerra de les bruixes". Allò va ser un èxit de vendes i es va traduir a més de 25 idiomes. Carranza recupera la novel·la fantàstica i abandona el realisme d'algunes de les seves últimes obres. En aquest "La lloba grisa" ens narra la història de la Demèter, filla d'una bruixa i que serà l'elegida pel seu clan, les bruixes Omar, per enfrontar-se a la malvada líder de les Odish. Demèter, protagonista en aquest llibre, es convertirà en la mare i àvia de les dues protagonistes de la trilogia "La guerra de les bruixes", que s'està reeditant. 

 

"El llop", de Saša Stanišić

L'Altra Tribu

El protagonista d'aquesta història es veu obligat a anar a un campament enmig del bosc. La idea ha estat de la seva mare, que ha pensat que seria una bona solució mentre ella treballa. Però l'opinió del seu fill imaginant-se una setmana al bosc és bastant clara, no hi vol anar de cap de les maneres. Però ves per on, acaba anant-hi i allà veurà com el grup no tracta bé en Jörg, un noi de la seva classe diferent de la resta. La novel·la gira al voltant d'un dels temes més comuns de la literatura juvenil com és l'assetjament, des de la mirada de l'observador que pateix davant la injustícia. 

"El viatge de Shuna", de Hayao Miyazaki

Penguin Llibres

Hayao Miyazaki és un dels creadors de l'estudi d'animació japonesa Studio Ghibili i director de pel·lícules com ara "El viatge de Chihiro" o "El castell ambulant". El 1983 va publicar aquest llibre, "El viatge de Shuna", però fins ara no s'havia publicat mai al nostre país. En Shuna és un jove que es llança a la recerca d'unes llavors extraordinàries que puguin acabar amb la fam del seu país. Un anime una mica diferent del que estem acostumats.

 

"Les noies", d'Annet Schaap

Pagès - Nandibú Jove

Annet Schaap reescriu set contes tradicionals on els personatges femenins ja no són de contes de fades sinó reals. D'aquesta manera, no trobarem una nena que té por de trobar-se un llop quan va a casa de l'àvia, sinó que el que desitja és, precisament, trobar-se'l. També apareixen dues germanes que deixen engrunes de pa a terra mentre van a buscar el seu pare malalt de feina o la noia que té una germana que no es desperta mai. 

 

"Alma. La fetiller", de Timothée de Fombelle

Animallibres

Segon llibre de la trilogia "Alma", una trilogia d'aventures sobre el racisme, l'esclavitud i la lluita per abolir-la. La història transcorre al segle XVIII entre els continents africà i europeu. L'Alma continua buscant el seu germà petit, en Lam, mentre viu, juntament amb la seva família, totes les situacions injustes per la seva condició d'esclaus. 

 

De 14 a 16 anys

"Lu", de Jason Reynolds

Sembra

Aquest llibre tanca la tetralogia "Track", després de la publicació de "Ghost", "Patina" i "Sunny". Aquesta vegada, el protagonista és Lu, un altre dels membres del club d'atletisme. Ell és albí, vol ser el líder de l'equip i és especialista en les curses de tanques. Cadascun dels llibres està dedicat a un personatge que forma part d'aquest equip. Tots ells troben en l'esport una sortida al seus conflictes. Aquesta saga ha tingut gran èxit als Estats Units i, al nostre país, "Ghost" va ser finalista del premi Protagonista Jove. Tots quatre llibres parlen, de manera excel·lent, de creixement personal i esperit de superació.

 

"Bitter", d'Akwaeke Emezi

Indòmita

L'autora nigeriana Akwaeke Emezi es va donar a conèixer amb "Mascota", un dels èxits editorials de l'any passat al nostre país, i "Bitter" n'és la preqüela. La novel·la explica la història de la Bitter, una noia que s'ha passat la vida anant d'una casa d'acollida a una altra i ara és feliç perquè ha pogut entrar a Eucalyptus, una escola especial d'art on pot donar llibertat a la seva creativitat i està envoltada d'altres adolescents com ella. La noia busca establir noves relacions d'amistat al nou centre i connecta amb una associació que lluita al carrer per acabar amb les injustícies que han de viure. La Bitter haurà de decidir si s'hi suma o es manté al marge.

 

"Parla", de Laurie Halse Anderson

L'Altra Tribu

Aquest llibre és la història de la Melinda Sordino, una noia de tretze anys que comença l'institut i veu que totes les seves amigues l'han abandonat. La raó d'aquesta situació és una festa de finals d'estiu on la Melinda va trucar a la policia i ara tohom l'odia. Ningú, ni les amigues ni els assistents desconeguts, la pot perdonar. Davant d'aquesta situació, la Melinda es refugia en ella mateixa, s'estima més no explicar a ningú el que li passa ni per què va decidir fer la trucada. Només es pot refugiar a la classe de plàstica però aviat haurà de dir la veritat.

 

"Fills d'Èodhum. L'amenaça verda", de Roger Tarrés

Fanbooks

Aquest és el primer llibre de la trilogia, "Fills d'Èodhum", el segon es titula "Els cinc exèrcits" i el tercer "La fletxa blava". Tots tres ja estan publicats. El primer és aquest que us ensenyem i va guanyar el Premi Llibreter del 2023. La protagonista és l'Astrid, protectora del seu poblat, que té els ulls blaus i el do d'alentir el temps. Un dia, uns estranys amb ulls de color verd destrueixen el seu poblat i li maten la família, a excepció de la seva germana, a qui segresten. En el viatge per alliberar-la, coincidirà amb un exmilicià i un excomandant que l'acompanyaran en aquesta missió. La novel·la veu del gènere de la fantasia. 

 

"Tremonger. Els secrets de Heap House. Llibre I", d'Edward Carey

Blackie Books

La família Tremonger és una família estranya i molt extensa. Des de fa moltes generacions, viuen en una mansió enorme i complexa: els pisos superiors per a la família i els inferiors per a tots els criats. La mansió està ubicada enmig d'un gran abocador on tot Londres envia les seves escombraries. Tots els membres de la família respecten una tradició: la de viure lligats a un objecte que reben quan neixen i que hauran de protegir amb la seva vida. Tots aquests objectes sembla que diuen coses xiuxiuejant, però només un dels membres més joves de la família els pot sentir. I quan arriba una nova minyona a la família, tot canvia. 

 

"Un elefant a la sala d'estar", de Berta Dávila

Sembra

L'obra explica els pensaments i les reflexions de les persones més properes a la Rosa, mare i esposa, que s'ha suïcidat. Cada capítol té el títol de la persona que coneixia la Rosa i que explica com viu aquesta absència. Hi parlen el marit, els fills, el germà i la seva millor amiga. Gràcies a aquestes reflexions podem entendre que no hi ha hagut un únic motiu. L'obra és una successió de records i també una manera de veure com cadascú viu el dolor de l'absència, potser la culpa o, fins i tot, la incomoditat pel que ha passat. 

 
 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut